Library Kalamata

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: 09:00 – 20:00

Τετάρτη, Παρασκευή: 09:00 – 16:00

   
 
 

 

 

 

 

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Ιστορία

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας είναι Ν.Π.Δ.Δ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που έχει σκοπό την προώθηση, χωρίς πολιτικές, θρησκευτικές, φυλετικές ή άλλες διακρίσεις της γνώσης, της πληροφορίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας:

  • λειτουργεί ως τοπικό κέντρο πληροφόρησης που εξασφαλίζει στους χρήστες της πρόσβαση σε κάθε είδους γνώση και πληροφορία.
  • ενισχύει την φιλαναγνωσία και κάθε είδους μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητα.
  • παρέχει ειδικές υπηρεσίες και υλικό σε όσους χρήστες δεν μπορούν, για οποιονδήποτε λόγο, να χρησιμοποιήσουν τις συνήθεις υπηρεσίες και το υπάρχον υλικό της Βιβλιοθήκης όπως: μειονότητες, άτομα με ειδικές ανάγκες, επισκέπτες/τουρίστες κλπ.
  • ενεργεί προς κάθε κατεύθυνση για την εκπλήρωση της αποστολής της.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας  ιδρύθηκε με την υπ’ αριθμόν ΙΖ/1144 κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών – Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, Οικονομικών, Παιδείας & Θρησκευμάτων που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ Β’ 1420/22-11-2000 με τίτλο ” Ίδρυση Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας”.

Λειτουργεί σύμφωνα με:

1) τον Κανονισμό Λειτουργίας Δημοσίων Βιβλιοθηκών YA 83064/ΙΖ  (ΦΕΚ 1173/20-08-2003), και

2) το Ν. 3149/2003 “Εθνική Βιβλιοθήκη τις Ελληνικές Βιβλιοθήκες και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ 141/10-06-2003).

3)  τη Διακήρυξη της UNESCO για τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει συλλογή από 30.000 περίπου τεκμήρια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει καταλογογραφηθεί στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης βιβλιοθήκης koha, με την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

Τα τεκμήρια , έντυπα και μη, ταξινομούνται σύμφωνα με το διεθνώς καθιερωμένο ταξινομικό σύστημα Decimal Dewey Classification (δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης). Η καταλογογράφηση γίνεται σύμφωνα με τους Αγγλοαμερικάνικους κανόνες AACR2 και τις καθιερωμένες επικεφαλίδες της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). Η ταξιθέτηση σκοπό έχει την εύκολη χρήση του υλικού της βιβλιοθήκης, από τους χρήστες της. Τα τεκμήρια της Βιβλιοθήκης είναι διαθέσιμα στο κοινό είτε για δανεισμό με την έκδοση σχετικής κάρτας μέλους, είτε για αξιοποίησή τους εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης. Ο δανεισμός γίνεται πλέον εξολοκλήρου ηλεκτρονικά μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος koha. Το ηλεκτρονικό και οπτικοακουστικό υλικό (CD-ROMs, κασέτες, videos) δανείζεται και αυτό από το 2018.