Library Kalamata

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: 09:00 – 20:00

Τετάρτη, Παρασκευή: 09:00 – 16:00

   
 
 

 

 

 

 

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Βιωματικό Εργαστήρι Φιλαναγνωσίας με τη συγγραφέα Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας και η ΦΑΡΙΣ (Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας), σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στο Βιωματικό Εργαστήρι Φιλαναγνωσίας, που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η συγγραφέας Αλεξάνδρα Μητσιάλη. Το εργαστήρι απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και εστιάζει σε θεμελιώδη ζητήματα όπως:

  • Η παιδική εργασία και τα δικαιώματα του παιδιού
  • Η βία στο σχολείο
  • Η ενσυναίσθηση και η φιλία
  • Η αποδοχή του διαφορετικού
  • Η μετανάστευση και η ξενιτιά
  • Η πολιτισμική επαφή ως μέσο ένταξης και αρμονικής συμβίωσης

Βασισμένο στα βιβλία «Θέλω να σας πω την αλήθεια», «Το υπόσχομαι» (υποψήφιο για τα Κρατικά Βραβεία 2014) και «Με λένε Νιλουφέρ» (υποψήφιο για τα Κρατικά Βραβεία 2012), το εργαστήρι προσεγγίζει τα παραπάνω θέματα μέσα από τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος (drama in education), διαθεματικές εργασίες, προφορικά και γραπτά παιχνίδια, καθώς και δημιουργική γραφή.

Μέσα από αυτήν τη βιωματική εμπειρία, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν πολύτιμα εργαλεία ώστε να εργαστούν με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους, σχεδιάζοντας ακόμα και έναν ολοκληρωμένο ετήσιο κύκλο φιλαναγνωσίας. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τους τρόπους προσέγγισης της λογοτεχνίας στη σχολική τάξη, ενισχύοντας την απόλαυση της ανάγνωσης, την κριτική σκέψη και την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας.

📍 Διάρκεια: 2,5 ώρες
📍 Χώρος: Black Box, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας                                                                       📍 Πότε: 1 Απριλίου 2025, ώρα 18:00
📍 Αριθμός συμμετεχόντων: 50 εκπαιδευτικοί
📍 Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Στο τέλος του εργαστηρίου, θα δοθεί έντυπο υλικό και βεβαίωση σε όλους τους συμμετέχοντες.

Δηλώστε συμμετοχή στην ακόλουθη φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfOP9NjLokUhwc1u1fzW0v6NWPbmZGzsL4TPi-OyQLVhn5MIQ/viewform?usp=preview

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη μεγάλωσε στην Κέρκυρα και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και διδάκτορας Παιδαγωγικής. Εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και κατά περιόδους στην Τριτοβάθμια. Γράφει βιβλία για παιδιά, μυθιστορήματα για νέους και ενήλικες, δημοσιεύει διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά, συμμετέχει σε συλλογικά έργα και κατά καιρούς αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο. Επίσης, διδάσκει Δημιουργική Γραφή και εμψυχώνει Λέσχες Ανάγνωσης.

Το μυθιστόρημά της Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει (εκδ. Παπαδόπουλος 2013) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Νέους το 2014, ενώ το μυθιστόρημά της Ξυπόλυτοι Ήρωες (εκδ. Πατάκη 2016) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Νέους το 2017 και απέσπασε, επίσης, το Βραβείο Νεανικού Μυθιστορήματος από το ελληνικό τμήμα της IBBY την ίδια χρονιά.

Πολλά βιβλία της ήταν υποψήφια στις Βραχείες Λίστες για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας (Το Αστερόσπιτο 2009, Με λένε Νιλουφέρ 2012, Η κούκλα που ταξίδευε στον κόσμο 2013, Το υπόσχομαι 2013, Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει 2014, Μπάλα Μπαλαρίνα 2016, Ξυπόλυτοι Ήρωες 2016) καθώς και για άλλα βραβεία (Το Αστερόσπιτο και Η Νύχτα των Πυγολαμπίδων λογοτεχνικό περιοδικό Διαβάζω 2008 και 2009 αντίστοιχα, Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και Αναγνώστης 2014, Να με αντέχεις, Ξυπόλυτοι Ήρωες Αναγνώστης 2015 και 2016 αντίστοιχα, Κύριε Χρόνε, σου έχω πολλά παράπονα, Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2015, Ταξίδι με την Οδύσσεια, Η Μαρμελαδού και Ξυπόλυτοι Ήρωες Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2016, Η εξωγήινη μαμά μου Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2022).

Το εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά Il piccolo musicista, που δημιούργησε μαζί με τον εικονογράφο Σβετλίν Βασίλεβ, κυκλοφορεί από τις ιταλικές εκδόσεις Kite Edizioni.

Δύο κείμενά της, Άλκη Ζέη: το παιδικό βλέμμα στην Ιστορία και στην πολιτική, στον συλλογικό τόμο του Ιδρύματος Νίκος Πουλαντζάς «1821-2021: Μνήμες τεχνών-θραύσματα ιστορίας» (Αθήνα: Νήσος 2021) και Άλκη Ζέη: οι κοινωνικές ανισότητες στο σχολείο και η παιδαγωγική της αντίστασης, (http://epub.lib.uoa.gr/index.php/kritekp/article/view/2305/1980, περιοδικό Κριτική Εκπαίδευση), είναι αποτέλεσμα της μελέτης της πάνω στο έργο της Άλκης Ζέη.

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο πεδίο της Κριτικής Παιδαγωγικής και της Βιογραφικής Έρευνας. Επιστημονικά άρθρα της δημοσιεύονται σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. https://independent.academia.edu/AlexandraMitsiali